นิทรรศการ "อยากลืมกลับจำ – อยากจำกลับลืม"

Event Details

นิทรรศการ "อยากลืมกลับจำ – อยากจำกลับลืม"

Time: September 4, 2015 to September 27, 2015
Location: Chiang Mai University Art Center
City/Town: Chiang Mai, Thailand
Website or Map: http://cmuartcenter.finearts.…
Phone: 053 218 280, 053 944 833
Event Type: art, exhibition, photo, photography
Latest Activity: Aug 19, 2015

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

(*) For English please scroll down

นิทรรศการ อยากลืมกลับจำ – อยากจำกลับลืม
โดย หอศิลป์ มช. ร่วมกับ หอศิลป์ มหาวิทยาลัยศิลปากร
พิธีเปิดงานนิทรรศการในวันที่ 4 กันยายน 2558เวลา 18.00 น.
นิทรรศการจะจัดแสดงระหว่างวันที่ 4 – 27 กันยายน 2558

นิทรรศการภาพถ่ายร่วมสมัยโดย เล็ก เกียรติศิริขจร และ สเตฟานี บอร์คาร์/ นิโคลา เมโทร ศิลปินช่างภาพไทยและสวิส ที่บันทึกเรื่องราวความเป็นไปที่เกิดขึ้นในประเทศไทยจากสายตาศิลปินไทยและศิลปินต่างชาติ ที่มองเข้ามายังความเป็นไปที่เกิดขึ้นในบ้านเรา ความทรงจำนั้นบางครั้งก็ควรค่าที่จะจดจำ แต่บางครั้งก็ควรที่จะให้จืดจางหายไปจากหัวใจ นิทรรศการในครั้งนี้เป็นการถ่ายทอดเรื่องราวที่อาจจะคนละเรื่องเดียวกัน หากแต่ตั้งอยู่บนพื้นฐานในเรื่องของความทรงจำที่ทั้งอยากที่จะจำและอยากที่จะลืม

ความทรงจำ ........หลายครั้งเราสามารถที่จะจดจำบางสิ่งที่ต้องการจดจำได้ดี และลืมเลือนความทรงจำ ที่ไม่ต้องการได้ แต่ในประสบการณ์จริงของใครหลายๆคน กลับแตกต่างออกไป สิ่งที่ควรจะลืมกลับจดจำ และสิ่งที่อยากคำนึงถึง กลับลืมเลือน นี่คือคำกล่าวที่ชัดเจนที่สุดในนิทรรศการภาพถ่าย “ อยากลืมกลับจำ อยากจำกลับลืม [un] forgotten ” ของ เล็ก เกียรติศิริขจร เเละ สเตฟานี บอร์คาร์/ นิโคลา เมโทร ที่พูดถึงประเด็นเรื่องความทรงจำที่มิได้เป็นเรื่องส่วนตัว หากแต่เป็นความทรงจำร่วมกับสิ่งที่อยู่รอบๆตัวเรา

นิทรรศการในครั้งนี้เป็นการโคจรมาพบกันระหว่างศิลปินภาพถ่ายจากคนละซีกโลก คนหนึ่งเป็นคนไทยที่ไปศึกษาต่อยังซีกโลกตะวันตก อีกฝ่ายหนึ่งเป็นคนในแถบซีกลกตะวันตกที่พำนักอยู่ในประเทศไทย การทำงานของศิลปินภาพถ่ายทั้งสองนี้ตั้งอยู่บนฐานความคิดเรื่องประสบการณ์ร่วมกับสังคมที่ว่าด้วยความจริงที่ทำให้กลายเป็นความทรงจำ (ที่เจ็บปวด)

Comment Wall

Comment

RSVP for นิทรรศการ "อยากลืมกลับจำ – อยากจำกลับลืม" to add comments!

Join PORTFOLIOS*NET

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on August 19, 2015 at 8:30pm

(UN) FORGOTTEN
Presented by CMU Art Center and Art Center Silpakorn University
Chiang Mai University
On view from 4 – 27 September 2015
Opening Ceremony will be on 4 September 2015 6pm.
Chiang Mai University Art Center

Memory…
We often memorize what we would like to remember and forget unwanted memory. In real life, actually, of what should not have been reminded was stuck while what should have been memorized was forgotten. This might be the most appropriate description for this photo exhibition “[un] forgotten” by Lek Kiatsirikajorn and Stephanie Borcard / Nicolas Metraux who aimed to present aspects about memory which does not belong to them, but communally associates with our surroundings.

This exhibition is based on the belief in (painful) social experiences, which express some facts. The photographers are from different parts of the world—one is the Thai who studied abroad and the other is a couple of foreigners residing in Thailand.

In 2011 Thailand faced the natural disaster, along with political issues. Flood devastated many provinces including Bangkok, the capital. Civilization without direction brought by capitalism led Bangkok to peculiar growth and expansion. When the flood, punishment by nature, came, tragedy became the conclusion.

Attending (1)

© 2009-2022   PORTFOLIOS*NET by CreativeMOVE.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service