นิทรรศการ "ตีท้ายครัว" (Tii Tai Krua)

Event Details

นิทรรศการ "ตีท้ายครัว" (Tii Tai Krua)

Time: September 16, 2013 to October 8, 2013
Location: The Art Center - Chula
City/Town: Bangkok,Thailand
Website or Map: http://www.car.chula.ac.th/art
Phone: 02 218 2965
Event Type: art, exhibition, drawing
Latest Activity: Sep 1, 2013

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

(*) For English please scroll down

 

ตีท้ายครัว

ศิลปิน: ตะวัน วัตุยา

ภัณฑารักษ์: Myrtille Tibayrenc


ณ หอศิลปวิทยนิทรรศน์ สำนักงานวิทยทรัพยากร จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย


รายละเอียดวันและเวลา

16 กันยายน – 8 ตุลาคม 2556: เปิดหอศิลปฯ เป็นสตูดิโอวาดรูป (เฉพาะสำหรับผู้ที่เป็นแบบวาดรูป)

10 ตุลาคม – 1 พฤศจิกายน 2556: การแสดงนิทรรศการสำหรับสาธารณชน


วันที่อังคารที่ 10 ตุลาคม 2556

การบรรยายโดยศิลปิน เวลา 17.30-18.30 น.

พิธีเปิดนิทรรศการ เวลา 18.30-20.30 น.


จากชื่อเสียงเทคนิคการใช้สีน้ำอันมีเอกลักษณ์และหัวข้องานที่กระตุ้นต่อมความคิด ตะวัน วัตุยา ได้รับการยอมรับว่าเป็นจิตรกรที่มีความสำคัญที่สุดคนหนึ่งในปัจจุบัน ไม่ว่าจะเรื่องการเมือง เพศสภาพ หรืออัตลักษณ์ ศิลปินประสบความสำเร็จในการนำเสนอประเด็นต้องห้ามต่าง ๆ ที่ปรากฏอยู่ในสังคมไทย ตลอดเวลาการทำงานที่ผ่านมา ตะวันได้เขียนรูปคนจากแบบจริงน้อยชิ้นมาก รูปส่วนใหญ่ได้แบบมาจากภาพที่ปรากฏในอินเทอร์เน็ตและหน้านิตยสารทั้งเก่าและใหม่ แต่ครั้งนี้จะเป็นครั้งแรกที่การเขียนรูปคนจากแบบจริงจะกลายมาเป็นหัวใจสำคัญสำหรับการทำงานในโครงการชุดล่าสุดที่ใช้ชื่อว่า “ตีท้ายครัว”

การที่ตะวันได้เขียนรูปการรวมกลุ่มคนในแบบต่าง ๆ มาสักพักใหญ่ ๆ ทั้งรูปผู้ประกวดนางงาม แก๊งเด็กวัยรุ่น ลูกเสือและเนตรนารี นักเรียนนักศึกษา หรือแม้แต่ทีมนักฟุตบอล จึงไม่ใช่เรื่องแปลกที่ตะวันจะหันกลับมาสนใจกลุ่มสังคมที่เกี่ยวพันกับตนเองโดยตรง นั่นก็คือเหล่าผู้คนในวงการศิลปะร่วมสมัยของประเทศ จากแรงบันดาลใจที่ได้จากภาพเขียนรูปครอบครัวที่มีให้เห็นกันมาตลอดประวัติศาสตร์วงการศิลปะ ครั้งนี้ตะวันจะเขียนภาพขนาดใหญ่เพื่อจำลองวงการศิลปะของไทย คล้าย ๆ กับผลงาน SUPER(M)ART Bangkok Survivors (ปี 2547) ของนาวิน ลาวัลย์ชัยกุล ซึ่งเป็นภาพศิลปินและภัณฑารักษ์ที่มีชื่อเสียงที่อัดแน่นกันอยู่ในเฟรมแบบรูปของ Paolo Veronese ศิลปินจะวาดภาพสีน้ำขนาดใหญ่ที่เต็มไปด้วยผู้คนที่ทำงานในวงการศิลปะร่วมสมัยของกรุงเทพฯ โดยจะสอดแทรกการวิจารณ์อย่างขบขัน จากการใช้รูปแบบการทำงานและหัวข้อที่เป็นคลาสสิค ศิลปินท้าทายประวัติศาสตร์ศิลปะที่มีมานานเกี่ยวกับภาพเหมือนครอบครัว สาทิศลักษณ์ของพระราชวงศ์ และภาพกลุ่มบุคคลที่มีความสำคัญทางศาสนา เช่น ครอบครัวของพระเยซูและนักบุญต่าง ๆ

โครงการศิลปะ “ตีท้ายครัว” ประกอบไปด้วยงานในสองส่วน ส่วนแรกจะเป็นการเชิญบุคคลในวงการศิลปะเพื่อมาวาดรูป (16 ก.ย. – 8 ต.ค.) และเปิดให้เฉพาะผู้ที่ได้รับคำเชิญ ซึ่งในระหว่างนี้ หอศิลปฯ จะถูกแปลงสภาพให้เป็นสตูดิโอของศิลปิน เป็นการเปลี่ยนบริบทของการแสดงงานในหอศิลป์และขยายความเป็นไปได้ของการมีปฏิสัมพันธ์ทางสังคมกับศิลปิน โครงการในช่วงนี้จะทำลายกำแพงอันเปราะบางที่กั้นระหว่างผู้ชมและผู้ร่วมงาน โดยเชื้อเชิญให้ผู้มาชมงานมามีปฏิสัมพันธ์กับศิลปิน ช่วงที่สองของงาน จะเป็นการแสดงผลงานให้กับสาธารณชนทั่วไป (10 ต.ค. – 1 พ.ย.) โดยแสดงภาพผลงานที่แล้วเสร็จในบรรยากาศของสตูดิโอศิลปินที่ไม่ได้รับการแตะต้องหรือจัดให้เรียบร้อย ส่วนภาพเหตุการณ์ต่าง ๆ ที่เกิดขึ้นภายในสตูดิโอก่อนหน้านั้นจะถูกบันทึกเป็นภาพ time lapse และจัดแสดงตลอดช่วงแสดงผลงานสำหรับสาธารณชน

ชื่อนิทรรศการ “ตีท้ายครัว” เป็นคำกล่าวในภาษาไทยที่มีความหมายว่า “การผูกมิตรกับภรรยาหรือครอบครัวของคนกลุ่มหนึ่งเพื่อหวังผลประโยชน์ส่วนตัว” ชื่อนิทรรศการจะช่วยเพิ่มความคลุมเครือ (อย่างขบขัน) ให้กับความสัมพันธ์ที่เหล่าศิลปิน ภัณฑารักษ์ นักสะสมงาน และบุคคลผู้มีอิทธิพลในวงการศิลปะมีต่อกัน


ตีท้ายครัว ได้รับการสนับสนุนโดย Tang Contemporary Art และ Toot Yung Art Center

Comment Wall

Comment

RSVP for นิทรรศการ "ตีท้ายครัว" (Tii Tai Krua) to add comments!

Join PORTFOLIOS*NET

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on September 1, 2013 at 11:19pm

Tii Tai Krua

Artist: Tawan Wattuya

Curator: Myrtille Tibayrenc

At The Art Center, Office of Academic Resources, Chulalongkorn University

Dates and Times

September 16 – October 8: Opening of Studio for Models Only

October 10 – November 1: Public Viewing

Tuesday October 10, 2013

Artist Talk: 5.30 p.m. – 6.30 p.m.

Opening Reception: 6.30 p.m. – 8.30 p.m.

Well known for his unique approach to watercolor and his thought-provoking subject matters, Tawan Wattuya is widely considered one of today’s most important Thai painters. Coping with subjects such as politics, sexuality, identity, he achieved to hustle Thai societies’ most exuberant taboos. During his career Wattuya produced very few portraits from live models; he usually works from reproductions of found imageries through internet and old and new magazines. For the first time “live model painting” will be the center of his latest project, Tii Tai Krua.

After painting gatherings of all sorts, beauty contestants, teenager gangs, boy and girl scouts, students, football teams, it came only naturally that Tawan’s attention was drawn to the social group directly evolving around him, the actors of contemporary art in Thailand. Inspired by a long time tradition of family portraits throughout art history, Wattuya will compose a gigantic piece representing the local art community. In the line of Navin’s SUPER(M)ART Bangkok Survivors (2004) which depicted famous artists and curators in a crowded Paolo Veronese-style setting, Wattuya will produce a very large scale watercolor of Bangkok’s contemporary art scene actors, assuredly spiced with humorous critique. By using a classical medium and subject the artist challenges the traditional art historical representations of group portraits; Royal court family portraits, religious group representations of the sacred family and saints.

The Tii Tai Krua project will consist of two stages. The first stage will be only open to invited models and on request (Sept 16 – Oct 8). During this time, the gallery will be revamped as Wattuya’s studio shifting the terms of a gallery show and expanding the potential for social interaction with the artist. This phase dissolves the tenuous boundaries between viewer and participant, inviting the audience to interact, engage and enjoy with the artist. The second phase will be open to the public (Oct 10 – Nov 1) showcasing the produced piece in the untouched setting of the studio. All happenings within the studio space will be recorded in a time lapse and shown during the public exhibition.

The exhibition’s title, “Tii Tai Krua,” is a popular Thai saying meaning “to make friends with the wife or family of a party for the purpose of personal gain.” This title was chosen to enhance, with humor, the ambiguity of the relationship between artists, curators, collectors, and politicians involved in the art world.

Tii Tai Krua is supported by Tang Contemporary Art and the Toot Yung Art Center.

Attending (1)

© 2009-2023   PORTFOLIOS*NET by CreativeMOVE.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service