นิทรรศการ "What We Do For Love"

Event Details

นิทรรศการ "What We Do For Love"

Time: February 14, 2017 to March 25, 2017
Location: ARDEL’s Third Place Gallery
Street: Thonglor Soi 10
City/Town: Bangkok
Website or Map: http://www.ardelgallery.com
Phone: 02 422 2092
Event Type: art, exhibition
Organized By: NEWS PORTFOLIOS*NET
Latest Activity: Jan 17, 2017

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

(*) For English please scroll down

‘What We Do For Love’ โดย นีโน่ สุวรรณี สาระบุตร, ๒๕๕๙

ใครจะคาดคิด ว่าการจากไปอย่างนิรันดร์ของผู้ชายคนหนึ่ง จะมีพลานุภาพในการปลุกพลังรักที่มีต่อตัวเขา ต่อผลงาน ต่อตำนานและความรักอันยิ่งใหญ่ที่เขามีต่อประเทศชาติและประชาชนชาวไทยได้ บรรยากาศแห่งการไว้อาลัยทำให้ทั้งประเทศราวกับมีเมฆหมอกปกคลุมไปทั่ว ขณะเดียวกันการสรรเสริญและสานต่อชีวิตและผลงานของเขา กลับแผ่พลังที่ยิ่งใหญ่กว้างไกลไปอีก

ในฐานะเด็กน้อยหนึ่งคนของในหลวง ข้าพเจ้าได้ร่วมไว้ทุกข์ ไว้อาลัยไปกับคนไทยทั้งชาติ ได้ใส่ชุดดำยืนเข้าแถวเรียงสี่ รอคอยอย่างสงบ ตั้งแต่เช้ามืดจนตะวันค่อยๆ ไต่สูงขึ้นจนแดดร้อนเปรี้ยง เพื่อถวายความเคารพต่อพระองค์ มันช่างเป็นประสบการณ์การเข้าแถวที่งดงาม เงียบงัน และเศร้าโศกอย่างหาที่เปรียบไม่ได้

ไม่ต่างจากประชาชนคนไทยส่วนใหญ่ทั้งประเทศ ข้าพเจ้ารับรู้ได้ถึงความรักอันยิ่งใหญ่ที่พ่อหลวงมีให้กับประชาชนทั้งประเทศ พระองค์ทรงงานหนักเหลือเกินเพื่อประชาชนของพระองค์ ความรักของประชาชนที่มีต่อในหลวงไม่ได้หยุดไปพร้อมกับลมหายใจสุดท้าย นับวันมีแต่จะเพิ่มมากขึ้นและมากขึ้นเมื่อเรานึกถึงพระองค์

ประชาชนทุกคนต่างแสดงความรักและภักดีต่อพระองค์ในทุกสิ่งที่พวกเขาสามารถจะทำได้ ตั้งแต่สิ่งเล็กๆ น้อยๆ จนถึงสิ่งที่ยิ่งใหญ่ ไม่ว่าจะเป็นการปลูกต้นไม้สักต้น จนถึงการปลูกป่า หรือสร้างโรงพยาบาล

นิทรรศการนี้จะแสดงถึงพลังแห่งความรักที่เราทุกคนมีต่อในหลวงและต่อประเทศไทย ความรักอันแน่วแน่เป็นหนึ่งเดียวที่จะเติบโตและเป็นแรงผลักดันให้พวกเราคิดและทำสิ่งที่ดีมีคุณค่าต่อกันและกัน และต่อประเทศชาติ

“What We Do For Love” นำเสนอศิลปะจัดวางผสมผสานรูปหัวใจจำนวนนับไม่ถ้วน มีวัสดุหลัก ๓ ชนิด คือ สโตนแวร์ พอร์ซเลน และข้าวหอมมะลิ โดย แบ่งเป็นงานจัดวางหลัก ๔ ชิ้น

“Waiting” คือ หัวใจสโตนแวร์สีดำ ๔ แถว ตัวแทนของผู้คนที่เข้าแถวรอ ต่อคิว เพื่อเข้าไปถวายความเคารพพระบรมศพของในหลวง ในพระบรมมหาราชวัง

“Following” เป็นหัวใจพอร์ซเลนโปร่งบางนับพันชิ้น จัดแขวนลอยคว้างมุ่งหน้าขึ้นบนฟ้า แทนหัวใจรักของคนไทยทุกคน ที่อยากบอกรักพระองค์ให้ได้ยินถึงบนฟ้า

“Raining” แทนความรู้สึกของชาวไร่ชาวนาไทยในยามที่ฝนไม่ตกต้องตามฤดูกาล ยิ่งกว่าฟ้าประทานพร ก็คือ ฝนหลวง หนึ่งในโครงการพระราชดำริที่คิดค้นมาเพื่อบรรเทาความยากไร้ของประชาชนในที่ห่างไกล ทุกหยดของฝนหลวง เปรียบเสมือนความรักของพ่อที่ชโลมใจให้ลูก ๆ ทุกคนให้ฉ่ำเย็น

“Sharing” ข้าวหอมมะลิจากอำนาจเจริญ จัดวางเป็นรูปหัวใจ ปลูกด้วยความรักที่มีแด่ผืนแผ่นดินของพ่อ เพื่อให้คนไทยได้มีข้าวหอมคุณภาพดีกิน ศิลปินนำมาจัดวางเพื่อให้ผู้เข้าชมงานได้มีโอกาสสนับสนุนชาวนา ให้ขายข้าวได้ในราคายุติธรรม ไม่ผ่านพ่อค้าคนกลาง รายได้ทุกบาทจะเป็นของชาวนาโดยไม่หักค่าใช้จ่าย

นี่คือการแสดงเดี่ยวครั้งที่ ๗ ของนีโน่นับตั้งแต่เธอตัดสินใจหยุดการทำงานโฆษณามาเป็นศิลปินอย่างเต็มตัวตั้งแต่ปี ๒๕๕๑


“What We Do For Love”
โดย นีโน่ สุวรรณี สาระบุตร
๑๔ กุมภาพันธ์ – ๒๕ มีนาคม ๒๕๖๐
ณ อาร์เดลเธิร์ดเพลส แกลเลอรี (ทองหล่อซอย ๑๐)
เปิดให้เข้าชมทุกวันจันทร์ - เสาร์ ๑๐.๐๐ - ๑๘.๐๐ น. (ปิดวันอาทิตย์)

Comment Wall

Comment

RSVP for นิทรรศการ "What We Do For Love" to add comments!

Join PORTFOLIOS*NET

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on January 17, 2017 at 10:28pm

“What We Do For Love” – Nino Sarabutra, 2016

Who would imagine the end of one man’s life would have the power to awaken such an outpouring of love for that man, his work, his legacy — and his great love for Thailand and its people. Mourning his death shrouds the collective psyche. Celebrating his life and furthering his ideas are an even greater phenomenon.

As a child of the country’s leader, I joined a mournful nation deep in sorrow over his death. I found myself among the four linesqueuing to pay homage to his mortal remains. It was a beautiful and intensely moving procession.

Like most Thais, I feel loved. I believe this man has done so much for our country. I also feel most people in Thailand love him no less now he’s gone, and their affection only grows stronger with his passing.

That love manifests itself in everything they do, from grand gestures to simple tasks; from planting a tree to nurturing a whole new forest. This is how we love him.

This exhibition expresses the power of love — for him and for our country. I want to show this unity, so that we can grow and become inspired to greatness for one another and our country.

“What We Do For Love” is a combination of heart-shaped installations in stoneware, porcelain and jasmine rice.

“Waiting” is four lines of black stoneware hearts representing the way people queuing to pay their respect at the Royal Palace.

“Following” is installation of paper-thin porcelain hearts suspended on fishing lines floating up to the sky, each one containing our love for him.

“Raining” describes Thai farmers’ reaction to the ‘Royal Rain’, when His Majesty’s initiative to solve drought in rural areas led to rain, with his love falling from the sky. It’s his love for the people.

“Sharing” is a heart-shaped installation of jasmine rice from Amnat Charoen, grown out of love for His Land, which visitors can buy so that farmers get a fair price — all the money will go directly to the farmers.


“What We Do For Love”
By Nino Sarabutra
February 14 – March 25, 2017
ARDEL’s Third Place Gallery (Thonglor Soi 10)
Gallery hours; Monday - Saturday: 10 am - 6 pm (closed on Sunday)

Attending (1)

© 2009-2024   PORTFOLIOS*NET by CreativeMOVE.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service