นิทรรศการ "วัตถุที่ถูกทำให้เข้าใจผิด" (Misconceived Object)

Event Details

นิทรรศการ "วัตถุที่ถูกทำให้เข้าใจผิด" (Misconceived Object)

Time: June 3, 2017 to July 22, 2017
Location: Gallery VER
City/Town: Bangkok
Website or Map: http://vergallery.com
Phone: 02 103 4067
Event Type: art, exhibition
Organized By: NEWS PORTFOLIOS*NET
Latest Activity: Jun 19, 2017

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

(*) For English please scroll down

วัตถุที่ถูกทำให้เข้าใจผิด

วัตถุสิ่งของเครื่องมือเครื่องใช้ที่พบเจอประจำอยู่ทุกวัน เราได้เห็นและจดจำมันในฐานะวัตถุที่มีหน้าที่การใช้งานและมีความหมายที่ชัดเจน ตามที่ได้ถูกออกแบบมาตอบสนองต่อการใช้งานอย่างจงใจแต่ในบางครั้งบางคราววัตถุสิ่งของเหล่านี้อาจอยู่ในสถานการณ์บางอย่างที่อยู่ผิดที่ผิดทาง หรือผิดแปลกไปจากลักษณะการใช้งานของมัน ไม่ว่าจะเกิดจากความตั้งใจของผู้ใช้หรือความบังเอิญ สิ่งเหล่านี้ทำเราเห็นถึงลักษณะที่ผิดแปลกไปจากเดิมของตัววัตถุนั้นๆ ทำให้เกิดการตีความและสร้างความหมายในแบบใหม่ขึ้นมา

ผลงานในนิทรรศการนี้ ถูกสร้างขึ้นมาเพื่อแสดงออกถึงสภาวะไร้เหตุผลจากการพบเจอเรื่องราวต่างๆในชีวิตประจำวัน โดยการเลือกวัตถุที่พบเห็นได้รอบตัวจนรู้สึกชินชากับมัน แล้วนำมาปรับเปลี่ยนหน้าที่การใช้งานและความหมายให้ออกมาดูเหนือจริงและไร้เหตุผล ทำให้เวลามองวัตถุเหล่านี้เกิดคำถามที่มีต่อหน้าที่และความหมายของวัตถุนั้นๆ ถ้าวันหนึ่งวัตถุที่สามัญธรรมดาเหล่านี้เปลี่ยนไปจากความเป็นจริงที่เคยรับรู้จะยังเป็นวัตถุที่เราคุ้นชินอยู่อีกหรือไม่ และอาจนำไปสุ่การมองหาเหตุผลและความหมายที่มีต่อวัตถุนั้นๆ สิ่งที่ต้องการแสดงออกมานั้นอาจเป็นแค่การโยนคำถามให้ผู้ชมว่าเมื่อยืนอยู่ตรงหน้า บางสิ่งบาอย่างที่เราคิดว่ารู้จักมันดีสุดๆแต่ผลที่ได้ กลับเป็นอะไรที่แตกต่างออกไปมันจะเป็นอย่างไร ในเมื่อสิ่งที่เห็นอาจไม่ใช่สิ่งที่เป็นอีกต่อไป

Misconceived Object
By Makha Senewong Na Ayuthaya
at Gallery VER Project Room�
3 June – 22 July 2017
Opening 3 June 2017, 6.30 pm.

For all objects or tools usually found in our everyday lives, we see and recognize them as things with specific usage and meaning according to their real, intentional purposes. Sometimes these objects might be found in a place or situation for which their true purposes are not designed, whether it’s intentional or accidental. Those misplaced objects thus drive us to construct new interpretation and meaning.
The work in this exhibition has been created to induce an irrational state when we encounter certain kinds of situations in our everyday lives. Ordinary objects frequently taken for granted are chosen and adjusted so that their real functions and meanings become surreal and irrational. When people look at these objects, they would question their genuine functions and meanings. Would we still view those ordinary objects, if changed and therefore different from our usual perception, as what they actually are? Perhaps, they would lead us to rationalize and find new meanings to those objects. Our goal is to throw questions at the audience: would we perceive familiar objects differently if they are presented in a truly new form? Sometimes what we see might not be what it is.

Comment Wall

Comment

RSVP for นิทรรศการ "วัตถุที่ถูกทำให้เข้าใจผิด" (Misconceived Object) to add comments!

Join PORTFOLIOS*NET

Attending (1)

© 2009-2024   PORTFOLIOS*NET by CreativeMOVE.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service