นิทรรศการ "Grey Area"

Event Details

นิทรรศการ "Grey Area"

Time: April 29, 2017 to July 26, 2017
Location: Bangkok University Gallery
City/Town: Bangkok
Phone: 02 350 3626
Event Type: art, exhibition, photo, photography
Organized By: NEWS PORTFOLIOS*NET
Latest Activity: Jun 7, 2017

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

(*) For English please scroll down

คลุมเครือ
พิธีเปิดและเสวนากับศิลปิน วันเสาร์ที่ 29 เมษายน 2560 ตั้งแต่ 16.00 น. เป็นต้นไป
ระยะเวลาจัดแสดง 29 เมษายน - 26 กรกฎาคม 2560
ณ หอศิลปมหาวิทยาลัยกรุงเทพ วิทยาเขตกล้วยน้ำไท

อังกี้ ปูร์บันโดโน่ ศิลปินภาพถ่ายเลื่องชื่อจากเมืองยอกยาการ์ตา อินโดนีเซีย กับชุดผลงานศิลปะที่ได้สร้างสรรค์ระหว่างปี พ.ศ. 2555-2556 ในระหว่างที่ถูกกุมขังในเรือนจำ แทนที่อังกี้จะนั่งยอมจำนนต่อสถานการณ์ เขากลับใช้ช่วงเวลาอันแสนพิเศษนั้นผลิตผลงานศิลปะบนพื้นฐานของกระบวนการการมีส่วนร่วมได้อย่างน่าสนใจที่สุด ภายใต้เงื่อนไขของข้อจำกัดทั้งในเรื่องพื้นที่ สถานที่และวัสดุอุปกรณ์

การเป็นศิลปินภาพถ่ายช่วยให้เขาค้นพบการสร้างภาพจากเครื่องมืออย่างสแกนเนอร์ เข้ามาแทนที่ข้อจำกัดของการมีกล้องถ่ายภาพ บางส่วนของผลงานเขายังได้ทำร่วมกับพัสดีเรือนจำและผู้ต้องขังคนอื่นๆ โดยตลอดระยะเวลาหนึ่งปีสามเดือน การพลิกสถานการณ์ของการเต็มไปด้วยข้อจำกัดโดยการมองหาช่องทางในโอกาสผ่านการทำสิ่งที่เรียกว่าเป็นไปไม่ได้ให้เป็นไปได้นี้ ทำให้ศิลปะของอังกี้เต็มไปด้วยเรื่องราวที่ผู้ชมไม่สามารถคาดเดาได้ราวกับว่ามันมาจากอีกโลกหนึ่งทีเดียว

Material Ethic
ด้วยความที่มีนิสัยชอบสังเกตสิ่งรอบๆ ตัว ผมเชื่อเสมอว่าผมสามารถเปลี่ยนและทำในสิ่งที่แตกต่างได้ ตอนที่ผมอยู่ในคุก ผมเก็บสิ่งที่คนอื่นว่าไร้ประโยชน์แต่มันเป็นสิ่งที่มีประโยชน์สำหรับผม สิ่งของไร้ประโยชน์ชิ้นเล็กๆ เหล่านั้นทำให้ผมคิดถึงปรัชญาที่ยิ่งใหญ่อยู่สองประการ คือ ความงาม และ ความยืดหยุ่น

Out of the Box
กล้องถ่ายภาพไม่ได้รับอนุญาตให้ใช้ในคุก ผมก็ไม่เคยคาดหวังว่าผมจะได้ใช้กล้องในนั้น โชคดีที่คุณโยคะ (พ้สดีที่ประจำการอยู่ ณ ตอนนั้น) อยากเรียนรู้เกี่ยวกับการใช้กล้องในเชิงเทคนิคและการสร้างสรรค์ ขณะที่เรียนเรื่องภาพเงาเราก็เรียนจากการตกแต่งหน้าต่างในห้องขังด้วยมุมมองจากข้างในออกมาข้างนอก

Sandal United
หลังจากที่รองเท้าแตะคู่ที่สามหายไป ผมตัดสินใจว่าผมจะเดินเท้าเปล่า ซึ่งการที่จะบ่งบอกความเป็นเจ้าของบางคนจึงทำสัญลักษณ์ส่วนตัวลงไปบนรองเท้า และด้วยเหตุนี้ทำให้ผมค้นพบว่ามีความภูมิใจและความเป็นเอกภาพปรากฏอยู่บนรองเท้าที่มีสัญลักษณ์เหล่านั้น

Legalized Illegal
"มันเป็นไดอารี่ภาพถ่ายสำหรับอังกี้ เขาเป็นห่วงฉัน สำหรับฉันแล้วฉันทำนิดเดียวแค่กดถ่าย แต่มันเป็นเรื่องยากมากสำหรับอังกี้ ยากที่ต้องใช้พลังอย่างมหาศาลในการคิดว่าเขายังคงอยู่กับฉัน ฉันคิดว่าสิ่งนี้เป็นการให้กำลังใจเขา มีรูปถ่ายของฉันอยู่เยอะมากๆ แต่ก็ล้วนมีความหมายและมีร่องรอยแห่งกันและกันที่ดีมาก" ดิอาน-ภรรยาของอังกี้

Condom and Earth
‘O womenfolk!’ ‘We will not give up surviving the wait of your warmth!’ ‘There are forces that we maintain as the proof that we are still alive.’

นิทรรศการเดี่ยวของอังกี้ในครั้งนี้จะแสดงให้เห็นถึงประสิทธิภาพของศิลปะร่วมสมัยที่ไม่เพียงแต่ดำเนินไปบนข้อจำกัดแทบทุกด้านแต่ยังคงส่งเสียงออกมาให้สังคมได้รับรู้ถึงการมีอยู่ของมันได้อย่างน่าทึ่งและสนุกสนาน

นิทรรศการระหว่าง วันที่ 29 เมษายน - 26 กรกฎาคม 2560 และจะมีพิธีเปิดนิทรรศการพร้อมเสวนากับศิลปินใน วันเสาร์ที่ 29 เมษายน 2560 เวลา 16.00 น. เป็นต้นไป

สอบถามข้อมูลเพิ่มเติม โทร. +662 3503626

Comment Wall

Comment

RSVP for นิทรรศการ "Grey Area" to add comments!

Join PORTFOLIOS*NET

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on March 15, 2017 at 11:45pm

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on March 15, 2017 at 11:44pm

Grey Area
Opening Reception and artist's talk: Friday, 29 April 2017 from 4 pm. onwards
Exhibition period: 29 April - 26 July 2017
at Bangkok University Gallery (BUG), City campus

Angki Purbandono, a well-known photographer from Yogyakarta, Indonesia created some series of photographs during 2012-2013 while he was imprisoned. Instead of giving himself up, he turned to use that remarkable time producing interesting artworks that were based on community relation within the limits of space, place and equipment.

As a photographer, he discovered the way to create an image from scanner while camera is prohibited. Some parts of the artworks were co-produced with the warden and others prisonners. For 1 year and 3 months, he turned the controlled situations to opportunity of doing something impossible possible. As a result, Angki's works are full of the unexpected things like they come from different world.

Material Ethic
With the habit of looking at things surrounding me, I always believe that I can change and do something different. When I was in prison, I collected useless objects but to me they were important. Those small useless objects made me think of two big philosophies; beauty and flexibility.

Out of the Box
As the camera is not allowed in the prison, I have never expected that I could use camera there. Luckily, Mr. Yoga wanted to learn about camera in terms of technique and creativity. At the time of silhouette lesson, we learn from the decoration of the windows in the jail with the inside out perspective.

Sandal United
After my third sandals were lost in the prison, I decided to walk bare feet. Therefore, to signify the ownership, some may put their personal sign on sandals. However, in this situation, I found out that there are pride and unity of all inmates from those personal symbolized sandals.

Legalized Illegal
"It is about photo diary for Angki. He is worried about me. For me, I do a little, just click but it’s a big thing for Angki, big energy for him to hope that he is still with me. I think this is to support him. It is too much photos of me but it is a really good context and history for sharing." (Diane - His spouse)

Condom and Earth
‘O womenfolk!’ ‘We will not give up surviving the wait of your warmth!’ ‘There are forces that we maintain as the proof that we are still alive.’

This solo exhibition of Angki presents the potential of the contemporary art that can move on every restriction and also incredibly and humorously declare of its existance to society.

The exhibition is shown during 29 April - 26 July 2017. The opening reception and artist's talk on 29 April 2017.

For more information, please call: +66 2 350 3626

Attending (1)

© 2009-2024   PORTFOLIOS*NET by CreativeMOVE.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service