นิทรรศการ "อายตนะ(6)" (Ayatana 6)

Event Details

นิทรรศการ "อายตนะ(6)" (Ayatana 6)

Time: April 22, 2017 to May 20, 2017
Location: Number 1 Gallery
City/Town: Bangkok
Website or Map: http://www.number1gallery.com
Phone: 083 445 8333, 02 630 2523
Event Type: art, exhibition, painting
Organized By: NEWS PORTFOLIOS*NET
Latest Activity: Apr 9, 2017

Export to Outlook or iCal (.ics)

Event Description

(*) For English please scroll down

นิทรรศการ อายตนะ(6) ผลงานศิลปะร่วมสมัยของ ธนัชชา ลีลางกูร

ศิลปินจากมหาวิทยาลัยศิลปกรที่นำเสนอเรื่องราวของพุทธศาสนาและวิทยาศาสตร์ ที่ว่าด้วยแก่นธรรมพุทธศาสนาที่เปรียบดั่งอากาลิโกคืออยู่เหนือกาลเวลา

มนุษย์ที่หลงใหลในกิเลส(นามธรรม)และวิทยาศาสตร์(รูปธรรม)ที่ไม่อาจนำไปสู่หนทางที่เป็นแก่นทางพุทธศาสนาความหลงใหลและดำดิ่งในอายตนะทั้ง6 เกิด รูป รส กลิ่น เสียง

ไปสู่ผัสสะเวทนาตัณหาอุปาทานยึดติดในนามธรรมและรูปธรรมเกิดการเวียนว่ายในวัฏสงสารเป็นดั่งวงกลมที่ไม่อาจมองเห็นทางของแสงสว่าง

เขาจึงได้สร้างสรรค์ผลงานที่นำเอาความหลงใหลอันไม่รู้จบสิ้นของมนุษย์มาผสมผสานกับสัญญะทางวิทยาศาสตร์ที่เป็นรูปธรรมนำมาใช้ในกระบวนการทำและผลิตสื่อถึงกิเลสที่เพิ่มพูนเป็นดังฟั่นเฟืองที่เคลื่อนด้วยกิเลสของมนุษย์

สิ่งประดิษฐ์ทางวิทยาศาสตร์ที่ผลิตเพื่อตอบสนองอายตนะทั้ง6นำไปสู่ผัสสะเวทนาตัณหาอุปาทานตัวผลงานที่สะท้อนถึงกิเลสมนุษย์ผสมผสานความเชื่อและสัญญะทางวิทยาศาสตร์โดยการนำแผ่นฟิล์มเอ็กซ์เรย์ร่างกายมนุษย์มาตัดต่อเพิ่มเติมเพราะทุกสิ่งมีชีวิตล้วนมีจิตเป็นกำเนิดกระดูกจึงแทนที่

จิตที่ยังมีรูปธรรมสื่อถึงจิตที่ยังจิตกับผัสสะติดอยู่ในวัฏสงสารด้วยกระบวนการทำและพิมพ์แบบวิทยาศาสตร์ที่นำมาผสมผสานย้ำถึงเทคโนโลยีทางรูปธรรม

ที่พยายามก้าวหน้า พัฒนาอย่างต่อเนื่องก่อเกิดกิเลสไม่หยุดยั้งนำมาซึ่งความเสื่อมในที่สุดไม่อาจให้มนุษย์เข้าใจถึงแก่นธรรมของพุทธศาสนาที่เป็นอากาลิโก


ธนัชชา ลีลางกูร

เป็นศิลปินที่เติบโตในเมืองหลวงที่เคยได้คุ้ยชินกับความเจริญก้าวหน้าจนกระทั่งเขาได้เริ่มเรียนรู้ศิลปะที่มหาลัยศิลปกรก็เหมือนสิ่งรอบตัวของเขาได้หยุดนิ่งตัดขาดจากความเจริญก้าวหน้า มุ่งเน้นให้กับศิลปะ แต่พอ เขาได้หันกลับมอง

สิ่งเหลานั้นที่เขาตัดขาดทุกอย่างรอบๆตัวเติบโตขึ้นอย่างก้าวกระโดดเป็นดังฟั่นเฟืองที่พัฒนาต่อเนื่องไม่หยุดยั้งในทุกอณูที่ว่างจึงเกิดการสะท้อนเห็นถึงกิเลสของมนุษย์ทั้งในแง่มุมด้านจิตใจและวัตถุนิยม

เห็นความอยากของมนุษย์การอยากตอบสนองแต่สิ่งที่ตัวเองอยากได้ อยากมีและความหลงผิดไปกับอวิชชา สวนทางกับหลักธรรมของพุทธศาสนาอย่างชัดเจน

ทั้งหมดทั้งมวลจึงเกิดความคิด ความรู้สึก สื่อออกมาเป็นงานศิลปะของ ธนัชชา ลีลางกูร ที่มีผลงานโดดเด่นได้ร่วมแสดงนิทรรศการมากมายไม่ว่าจะเป็นการแสดงร่วมสมัยของศิลปินรุ่นเยาว์ครั้งที่3

ร่วมแสดงผลงานจิตรกรรมบัวหลวงครั้งที่38 ร่วมแสดงศิลปกรรมกรุงไทยครั้งที่3 และอื่นๆอีกมากมาย

ณ.โอกาสนี้ขอเชิญทุกท่านร่วมเปิด นิทรรศการ อายตนะ (6)
เปิดให้เข้าชมที่ Number 1 Gallery 19 ซ.สีลม 21 ถ.สีลม แขวงสีลม เขตบางรัก
กรุงเทพฯ 10500 พิธีเปิด วันเสาร์ที่ 22 เมษายน 2560เวลา18.00 น. เป็นต้นไป
เข้าชมตั้งแต่วันที่ 22 เมษายน – 20 พฤษภาคม 2560

Comment Wall

Comment

RSVP for นิทรรศการ "อายตนะ(6)" (Ayatana 6) to add comments!

Join PORTFOLIOS*NET

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on April 9, 2017 at 8:24am

The exhibition AYATANA(6) is the contemporary artworks of

Thanutcha Leelangkura the artist from Silpakorn University, which present the stories of Buddhism and Science stated that Buddhism

stays beyond the time, human that is lost in desires and science that will never lead to the core of the Buddhism. The deep lost in the 6 senses that stick to the abstract and factual and then

happened to be in the loop that will never meet the lights.

So she create the art work that take the infinite passionate of human to combine with the science which is the factual in her making process

and try to convey that human will always have more and more desire.

The smart technology that were created by human reflects the desire of human to satisfy their 6 senses to combine with the X-ray film of human body to convince that the growing of science

create an unstoppable desire that will finally lead to the disgrace and human will never understand the core of the Buddhism which is timeless.

Thanutcha Leelangkura the artist that were raised in the city so she is familiar with the technological advancement until she started studying arts at Silpakorn University. She then stopped

herself from all the advancement and devoted herself into arts, but when she looked back at it she saw that everything is growing significantly and unstoppably and it reflects to the desire of the

human that it will never stop growing and their beliefs that is contrary to Buddhism. Therefore, she created this artwork, which express her thoughts in these issues.

Thanutcha Leelangkura has involved in many exhibition such as The 3 rd Youth Contemporary Art exhibition, 38 th Art of Bualuang, 3 rd Krungthai Arts, and many more.

Number 1 Gallery hereby to invite everybody to the opening ceremony of the exhibition “AYATANA(6)” at Number 1 Gallery 19
Silom Rd. Soi Silom 21 Bangrak Bangkok 10500 that will happen on
Saturday, 22 nd April 2017 6.00 pm. onwards.

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on April 9, 2017 at 8:24am

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on April 9, 2017 at 8:23am

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on April 9, 2017 at 8:23am

Comment by NEWS PORTFOLIOS*NET on April 9, 2017 at 8:23am

Attending (1)

© 2009-2022   PORTFOLIOS*NET by CreativeMOVE.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service